Pages

Friday, April 22, 2011

AYAM GORENG KICAP

 sowie, pic xbape nk clear....


bahan-bahan:

  • setengah ekor ayam (saiz sederhana kecil)
  • sedikit rempah kasar
  • 1 batang serai
  • 4 biji bawang merah (dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dimayang)
  • 2 inci halia (dimayang)
  • 3 sudu besar kicap
  • minyak untuk menumis
  • 1 biji lada (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • sedikit air asam jawa
  • garam,gula dan perasa
  • air 3 gelas

cara memasak:

  1. panaskan minyak dan tumis rempah kasar bersama bahan yang telah dimayang. masak sehingga naik bau dan garing.
  2. masukkan air,kicap dan ayam yang telah dipotong. masak seketika sehingga kuah mendidih.
  3. masukkan serai yang telah diketuk dan air asam jawa.
  4. selepas itu masukkan garam, gula dan perasa secukupnya.
  5. akhir sekali disertakan dengan hirisan bawang besar dan lada.
  6. masak sehingga ayam masak dan kuah menjadi pekat/sedikit.

SOTONG MASAK MERAH

Bahan-bahan:
  1. 4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
  2. 4 biji bawang merah (dikisar)*
  3. 3 ulas bawang bwang putih (dikisar)*
  4. 1 inci halia (dikisar)*
  5. sedikit air asam jawa
  6. 1 sudu besar sos cili
  7. 1 sudu besar sos tomato
  8. 2 sudu besar cili kisar/cili boh
  9. 1 sudu besar kicap
  10. 2 gelas air untuk kuah
  11. 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  12. 1 biji lada (dihiris)
  13. minyak untuk menumis
  14. garam,gula dan perasa

Cara memasak:
  1. sotong yang telah dibersihkan, di potong dua atau tiga (ikut saiz sotong yang anda pilih).
  2. panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ke dalam kuali, goreng sehingga naik bau, masukkan pula cili kisar, sos cili, sos tomato,kicap dan 2 gelas air. masak sehingga naik minyak
  3. masukkan pula sotong, air asam jawa, garam gula dan perasa secukup rasa. Masak seketika
  4. masukkan lada dan bawang besar. Masak sotong sehingga kuah sedikit pekat.

p/s: kalau anda suka kuah banyak, lebihkan air k...

Tuesday, April 12, 2011

MASAK LABU AIR

Buka peti ais, ternampak ada labu air yang mak beli kat pasar hari tuh, masih elok lagi, so ape lagi kan...masak air je lah lagi senang kan...hehehe...

 

Bahan-bahan:

  1. 1 biji labu air
  2. udang kering
  3. 4 biji bawang merah (ditumbuk)
  4. 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
  5. lada hitam (ditumbuk)
  6. garam dan perasa
  7. air

Cara memasak:

  1. potong labu air mengikut citarasa sendiri, masukkan ke dalam periuk bersama air. sukatan air mengikut setakat mana anda ingin kan kuahnya. Masak seketika 
  2. masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi bersama sedikit udang kering, garam, perasa dan gula secukupnya.
  3. masak sehingga mendidih dan labu masak. Sedia dihidangkan bersama nasi panas.

Saturday, April 9, 2011

PENGAT UBI BERSAMA DURIAN

Bahan-bahan:
  1. ubi keledek (kuning/ungu)
  2. durian
  3. gula melaka
  4. gula
  5. santan
cara memasak:
  1. masukkan santan, gula melaka dan gula mengikut citarasa, masak di atas api yang perlahan.
  2. setelah gula cair, masukkan ubi yang telah di bersihkan.
  3. masak sehingga empuk, sekiranya kurang kuah, masukkan sedikit air
  4. kemudian masukkan pula beberapa ulas durian..
  5. biarkan sehingga sedikit pekat.
  6. dan boleh lah dihidangkan untuk minum petang