Pages

Tuesday, June 28, 2011

PAPRIK AYAM

Bahan-bahan:
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 5 biji cili padi - ditumbuk 
  • 3 helai daun limau purut
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa & sedikit air

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam agak2 sampai masak, jgn terlalu garing. Angkat ayam tersebut.
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan ayam tadi beserta serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar.

Wednesday, June 8, 2011

SAYUR GORENG BERSAMA BEBOLA AYAM



Bahan-bahan: 
  1. 2 biji bawang merah
  2. 2 ulas bawang putih
  3. 1 biji lada merah
  4. Sayur Sawi
  5. Sayur Kobis
  6. Bebola ayam (dipotong dua)
  7. 1 Sudu sos tiram
  8. sedikit air
  9. Garam, gula dan perasa

Cara memasak:
  • tumis bawang yang telah di mayang di dalam minyak yang panas.. goreng sehingga layu.
  • masukkan bebola ayam dan sedikit air. biarkan sehingga bebola masak
  • masukkan sos tiram,garam, gula dan perasa secukupnya
  • akhir sekali setelah adunan sebati, masukkan pula sayur sawi dan kobis bersama lada merah
  • masak seketika dan boleh lah di angkat.