Pages

Thursday, August 25, 2011

Conflakes Madu Ayu


Bahan-bahan: 

  • conflakes (dihancurkan sedikit)
  • madu
  • gula
  • marjerin 
  • coklat urai
  • bijan
  • bekas kertas

Cara membuat:

  1. panaskan marjerin, madu dan gula di atas api yang perlahan. ketepikan
  2. hancurkan sedikit conflakes mengikut citarasa anda, kemudian masukkan bijan di dalam conflakes tersebut bersama bahan yg telah dicairkan tadi
  3. kacau sebati
  4. kemudian susun conflakes kedalam bekas kertas dgn dihiasi coklat urai di atas nya...
  5. bakar kira-kira 10-15 minit dengan suhu 150 celcius.
  6. kemudian sejukkan dan bolehlah disusun di dalam bekas/ balang.

Tuesday, August 9, 2011

KACANG GORENG BERSAMA ISI AYAM


Bahan-bahan:
  • kacang panjang (dipotong)
  • isi ayam (dipotong kecil2 dan di gaul dgn kunyit dan digoreng)
  • 2 biji bawang merah (dimayang)
  • 1 ulas bawang putih (dimayang)
  • sos tiram
  • garam,gula dan perasa
  • sedikit air
  • lada merah dan bawang besar (dihiris halus)


cara memasak:

  1. goreng ayam yang telah digaul dengan serbuk kunyit dan garam sehingga masak. ketepikan
  2. masukkan sedikit minyak ke dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih, goreng sehingga layu.
  3. kemudian masukkan sos tiram, sedikit air, garam,gula dan perasa. kacau seketika sehingga bahan2 tersebut sebati
  4. masukkan kacang panjang tersebut. goreng seketika sehingga kacang tersebut sedikit layu.
  5. akhir sekali masukkan ayam yg telah digoreng tadi bersama bawang besar dan lada merah.
  6. kacau seketika sehingga bawang dan lada sedikt layu
  7. sedia di hidangkan.

SOTONG MASAK SERAI

Bahan-bahan:
  • 10 ekor sotong sederhana saiznye
  • 3 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1 inci halia (dikisar)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • setengah sudu kecik serbuk kunyit
  • garam,gula dan perasa
  • sedikit air asam jawa
  • lada merah dan bawang besar (dihiris)
  • 1 gelas air
Cara memasak:

  1. panaskan minyak di dalam kuali. masukkan bahan yg dikisar bersama ke dalam kuali. kacau sehingga naik bau.
  2. kemudian masukkan air bersama sotong yang telah dibersihkan. 
  3. masukkan serbuk kunyit, garam, gula, perasa dan air asam jawa. biarkan ia mendidih seketika
  4. masukkan pula serai yg telah diketuk. 
  5. kemudian masukkan lada dan bawang besar yg dihiris halus.
  6. kacau seketika sehingga kuah pekat dan kering sedikit.
  7. sedia di angkat