Pages

Friday, September 30, 2011

ROTI BUN/ ROTI BAKAR BERINTI


Bahan-bahan:

  • 200gm tepung roti
  • 10gm margerin
  • 5gm ibu roti (mauripan)
  • 125ml air (separuh air,separuh susu segar)
  • garam secubit
  • ¼ sudu teh gula 

Cara membuat:

  1. Ayak tepung roti terlebih dahulu.
  2. Ibu roti, gula dan sedikit air di bancuh dalam bekas, supaya ia cepat naik dan untuk memastikan ibu roti itu elok.
  3. Campurkan kesemua bahan dan uli hingga sebati.Di tutup dengan kain lembab, dan pastikan ia menjadi double size.Di uli balik dan di bentukkan mengikut saiz serta masukkan inti kesukaan anda.
  4. Bila sudah kembang atau naik sapukan telur. Di bakar dalam oven 170 - 180c, selama 20-25 minit.


 gambar kt atas tuh inti kelapa....yummy...

KUIH GULUNG/KETAYAP

Bahan-bahan: 

untuk kulit:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 cubit garam
  • minyak masak
  • pewarna hijau  
 
utk inti:

  • 1/2 biji kelapa parut
  • gula melaka (manis terpulang ats anda)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Untuk Inti Masukkan kelapa parut dan gula melaka tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula melaka. Inti akan menjadi warna keperangan. boleh juga gantikan gula  melaka dengan gula putih tetapi warna tidak keperangan.
  2. Untuk kulit: Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika guna santan segera, blend dengan daun pandan dan tapis. 
  3. Masukkan tepung ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati. masukkan telur dan kacau lagi. Tambahkan sedikit perwarna jika perlu.
  4.  Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. Cara gulung; , lipat bahagian tepi dan gulung. Ulangi sehingga adunan tadi habis. 

Tuesday, September 13, 2011

Bubur Lambuk Selepas Raya


ni bubur lambuk resepi ibu tersayang
di makan bersama ayam masak merah
ermmm
yummy
pelik tapi betul2 sedap
try dulu baru taw

Bahan-bahan:

  • beras
  • air
  • santan
  • isi ikan rebus
  • pucuk paku merah
  • daun kesom
  • daun kadok
  • kerisik
  • budu
  • lada hitam
  • gula,garam dan perasa

Cara memasak:

  1. basuh beras sebersihnya dan tanak beras didalam periuk dengan air yg banyak
  2. masak beras tersebut sehingga masak dan menjadi bubur nasi
  3. masukkan santan, pucuk paku,daun kesom,daun kadok dan isi ikan rebus
  4. kemudian masukkan sedikit kerisik, lada hitam yg ditumbuk, lebihkan lada hitam tuk rasa pedas.
  5. masukkan sedikit budu (untuk naikkan bau), gula,garam dan perasa secukupnya.
  6. masak seketika,setelah bahan2 sebati dan sedikit pekat boleh lah dihidangkan.


lebihkan isi ikan tuk rasa yang lebih sedap dan menyelerakan
boleh gantikan dengan kerang atau ikan bilis
tambahan santan lebih sedap berbanding menggunakan air sahaja