Pages

Saturday, October 6, 2012

Bubur Ayam


Bahan-bahan (2-3 org makan)
  • 1 1/2 cawan beras
  • 1 inci halia di ketuk
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/4 ekor ayam
  • garam
  • 1 liter air
  • daun sup/daun bawang
  • bilis goreng

Cara Memasak
  1. Rebus ayam hingga empuk. asingkan isi ayam.toskan air rebusan ayam dan simpan air rebusan tadi
  2. basuh beras dan masukkan air rebusan ayam tadi. masak beras hingga kembang dan masukkan air biasa sedikit demi sedikit.
  3. sebelum bubur tersebut masak, masukkan halia,pati ayam dan garam secukup rasa
  4. Setelah bubur masak, hiaskan bubur dengan isi ayam tadi yang dicarik-carik bersama daun bawang dan daun sup serta ikan bilis goreng.

*boleh juga tambah telur masin, lada jeruk dan sbg nye ikut citarasa masing-masing.