Pages

Friday, April 18, 2014

NASI AYAM AYU



Bahan-bahan 
(untuk 2-3 orang)

Bahan rebusan ayam:

2 bahagian peha ayam/atau ikut citarasa sendiri
2 ulas bawang putih
2 cm halia diketuk

ayam dipotong, dibersihkan dan masukkan ke dalam periuk bersama ayam dan air.pastikan air melebihi isi ayam. masukkan 2 ulas bawang putih dan halia yang telah diketuk/tumbuk. rebus sehingga ayam masak dan air mendidih. toskan ayam setelah masak,simpan air rebusan tadi.

bahan perapan:

1 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit minyak bijan
1 cm halia ditumbuk
garam
gula/madu

ayam yang ditoskan tadi diperap dengan bahan perapan di atas. perap selama 20 minit dalam peti ais.
selepas itu, goreng ayam tersebut hingga keperangan,jangan terlalu garing sebab ayam akan jadi keras isinya. sedang2 jer.
angkat ayam dan ketuk sedikit sebelum dihidangkan.

bahan nasi:

2/3 cawan beras
3 sudu besar marjerin/mentega
1 cm halia ditumbuk*
3 ulas bawang putih ditumbuk*
sedikit garam
2 bunga lawang*
2 biji buah pelaga*
1 kayu manis*
1 batang serai (tak ada pun tak pe)*
1 helai daun pandan(tak ada pun tak pe)
pewarna kuning (tak ada pun tak pe)
air rebusan ayam

basuh beras dan toskan. masukkan air rebusan ayam tadi,pastikan air rebusan di tapis terlebih dahulu. simpan sedikit air rebusan tuk buat sos kicap. ketepikan beras td. panaskan kuali,masukkan marjerin/mentega, tumis bahan2 yang bertanda (*) .hingga naik bau dan bawang putih sedikit garing.
masukkan bahan tumisan ni ke dalam beras tadi. masukkan sedikit garam dan gula mengikut rasa sendiri bersama sedikit pewarna kuning sekiranya ada dan daun pandan. kacau hingga garam dan gula sebati.
boleh lah di masak di dalam rice cooker.

bahan sos/cili:

3 biji cili merah yang besar
6 cili padi/merah yang kecik
3 sudu besar cuka
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu besar gula
1/2 cawan air masak
sedikit belacan sekiranya suka

kisar semua bahan di atas. rasa mengikut citarasa sendiri.

bahan kicap:

2 sudu kicap manis
1/2 sudu kicap masin (sekiranya ada)
sedikit air rebusan ayam

campur semua bahan tersebut

bahan kuah sup:

1 bungkus sup bunjut/kiub pati ayam sup
2 biji bawang merah
1 biji bawang putih
1 cm halia
daun sup dihiris
garam
perasa
rempah kasar untuk tumisan (sekiranya tak nak pun tak pe)
sedikit isi ayam/tulang jika nak

tumis bawang putih, merah,halia dan rempah kasar. tumis seketika.
masukkan air mengikut sukatan yang diperlukan, garam dan perasa. masukkan sup bunjut/kiub ayam. masukkan sedikit isi ayam/bahagian tulang. rasanya lagi sedap sebab rasa sup lagi sedap. biarkan ia masak dan mendidih.
pastikan anda merasa sup anda sehingga cukup rasanya.
sup dah siap, sebelum dihidangkan masukkan daun sup yang dihiris halus tadi.
hidangkan bersama tomata,timun, dan salad.





Sunday, December 8, 2013

AYAM BLACK PEPPER BERSAMA KENTANG


Semalam teringin nak try buat ayam masak blackpaper...alhamdulillah percubaan pertama menjadi dgn resepi sendiri...Jom kongsi resepi kat bawah neh...hehe...


Bahan-bahan:

  • ayam
  • lada hitam/serbuk lada hitam
  • bawang putih
  • bawang merah
  • halia
  • rempah kasar
  • bawang besar
  • kentang 
  • sos tiram
  • air
  • garam
  • gula
  • perasa

Cara memasak:

  1. tumis bahan hirisan seperti bawang merah,bawang putih dan halia hingga naik bau bersama rempah kasar.
  2. masukkan pula sos tiram dan air tuk dapatkan kuah mengikut kesukaan sendiri...
  3. masukkan ayam dan lada hitam yg ditumbuk mengikut citarasa sendiri.tambahkan sedikit serbuk lada hitam sekiranya ada.
  4. biarkan ayam mendidih dan ayam masak. masukkan seterusnya kentang yg dipotong dadu, perasakan pula dengan garam,gula dan serbuk perasa mengikut kesukaan korang sendiri lah yer...
  5. biarkan kentang empuk dan kuah menjadi sedikit.
  6. hiaskan dengan hirisan bawang besar dan lada merah.
  7. sedia dihidangkan...

*kuah akn jadi pekat bila hidangan ni semakin sejuk

Thursday, June 13, 2013

Tepung Kapur Makanan Tradisi T'Ganu


Salam ceria semua...korang penah dengar tepung kapur. haaa...ni lah makanan tradisi yang berasal dari terengganu...biasa makanan ni kita buat tuk sarapan pagi...kedai kopi, warung, pasar tani biasa akan ada jual tepung kapur ni...rasa nya manis-manis lemak. jom kali ni rasa nak kongsi resepi my mum neh...

 
Bahan-bahan: 

  • 4 cawan tepung kapur
  • 3 cawan air
  • 1 keping manisan atau 1 cawan setengah gula melaka 
  • satu sudu kecil kapur makan
  • garam secukup rasa
  • kelapa parut

Cara Memasak:
  1. cairkan manisan dengan air di atas api yang sederhana. ketepikan dan sejukkan seketika
  2. masukkan manisan tersebut dengan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau sehingga sebati. masukkan pula kapur makan yang dicampur dengan air. 
  3. rasakan pula dengan sedikit garam untuk bagi lemak sedikit.
  4. kacau adunan sehingga sebati, jangan terlalu pekat atau cair,sederhana sahaja.
  5. setelah siap masukkan didalam loyang yang telah disapu sedikit minyak.
  6. kukus selama 30-40 minit atau sehingga masak.
  7. pastikan air kukusan mendidih dahulu baru kukus adunan tersebut.
  8. setelah masak, potong mengikut kesukaan dan gaul dengan kelapa parut.
  9. sedia dihidangkan untuk sarapan pagi atau minum petang

Thursday, May 16, 2013

Maggi Goreng Cepat dan Sedap

Selamat menjamu selera kepada yang tengah lunch sekarang ni...tak ada apa yang nak di share kan hari ni,just nak post kan gambar yang membuka selera hari ini...maggi goreng...walaupun tak goreng atas api dan kuali tapi tuk menampung perut yang tengah kelaparan ni,ok lah kannn...



                    


Maggi segera yang khas tuk maggi goreng,banyak brand2 kat luar sane skrg ni...pilih je yang penting halal k...nak sedap lagi boleh letakkan sayur kobis,celur sekejap...goreng isi ayam n nugget,potong kecik2 pn sedapp n ok dahhh...pastu,gaul semua...makan...

Friday, April 26, 2013

My hOmeMade NASI AYAM



Bahan-bahan

Bahan rebusan ayam:

2 bahagian peha ayam
2 ulas bawang putih
2 cm halia diketuk

Bahan perapan:

1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit minyak bijan
1 cm halia ditumbuk

ayam dipotong, bersihkan dan lumur dengan 2 ulas bwang ptih dan halia yang ditumbuk/diketuk. rebus ayam tersebut hingga masak atau empuk.
toskan ayam dan perap dengan bahan perapan, tabur sedikit gula dan garam atau madu.perap selama 20 minit dalam peti ais.
goreng hingga keperangan, jangan terlalu garing sebab ayam akan jadi keras isinya.pastikan sedang2 jer.
angkat ayam dan ketuk sedikit sebelum dihidangkan.

Bahan nasi:

2 cawan beras
3 sudu besar butter/marjerin
1 cm halia ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit garam
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 kayu manis
1 btg serai
1 helai daun pandan
pewarna kuning
air rebusan ayam (bahan utama tuk nasi, sos dan kicap)

basuh beras dan toskan. panaskan butter, tumis bahan penumis,serai, halia dan bawang putih hingga garing
masukkan beras dan goreng sekejap sehingga naik bau.masukkan air rebusan ayam,garam dan sedikit pewarna.biarkan sehingga masak.

bahan sos/cili:
  • 5 biji cili merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 2cm halia
  • 1 sudu teh cuka, garam, dan gula
  • 1/2 cawan air rebusan ayam.

kisar semua bahan di atas.

bahan kicap:
  • kicap manis
  • kicap masin
  • air rebusan
campur semua bahan tersebut

Bahan sup:
  • rempah sup
  • 1 biji bawang putih
  • 2 biji bawang merah 
  • garam
  • daun sup dihiris
  • bawang goreng
  • (nak guna rempah kasar pun blh tuk tumisan)

 Tumis bawang putih dan bawang merah. masukkan serbuk/rempah sup.tumis seketika.
masukkan air dan garam. Biarkan ia masak dan mendidih.sebelum dihidangkan boleh lah masukkan daun sup dan bawang goreng


haaa...siap... hidangkan bersama tomato, timun dan daun salad...






Wednesday, April 10, 2013

Wrap gulung Sosej


wrap gulung sosej neh sebenarnya dah lame dh buat tuk breakfast tapi ni baru dapat share gambar dan resepi sekali...
simple sgt...bdk2 msti suke...jom kite cuba buat wrap neh...


Bahan-bahan:

kepingan wrap
daun salad
sosej
sos cili
sos black paper
mayonis

Cara membuat:

rebus sosej sehingga masak,tos dan ketepikan.
panaskan kepingan wrap dia ats kuali tanpa minyak
selepas itu, amik kulit wrap tersebut dan sapukan dengan mayonis,sos cili dan sos black paper,letakkan daun salad dan sosej...
gulung wrap ngan bahan2 tersebut.potong wrap tersebut kepada dua bahagian macam gambar kat atas tuh...
hehehe...
simple kan...selamat mencuba...



Sunday, April 7, 2013

Mi Kari

lama tol tak makan mi kari,al maklum lah bila yang bersantan ni kurang ckit nak mkn tp...tiba-tiba je rasa nak try masak mi kari...ni lah percubaan pertama...alhamdulillah menjadi...hehe...


Bahan kuah:

  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 5 tangkai cili kering*
  • 3 sudu rempah kari
  • isi ayam di potong
  • bebola ikan
  • 1 mangkuk santan cair
  • garam dan gula secukup rasa
     (bahan yang bertanda * dikisar)

Bahan lain:
  • 1 biji telur rebus
  • sawi
  • mi kuning
  • tauhu kering

Cara membuatnya:
  1. tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
  2. masukkan pula rempah kari dan tumis seketika
  3. masukkan isi ayam,biar seketika
  4. masukkan santan cair dan sedikit air,biar mendidih,masukkan bebola ikan,garam,gula secukup rasa
  5. angkat dan boleh lah dihidangkan bersama mi kuning dan sawi yang telah dicelur