Pages

Sunday, September 16, 2012

Jeput Ketam+Popia Kentang


hari ni xrase nk mkn bnda berat, malas kot nk masak...nk kuo pn malas...nak rehat je kt umah...sbb hrni off...cuti umum...
so, ni je yg mampu masak hr ni...n rasenk kgsi resepi yg sgt simple neh

Jeput filamen ketam
  • Fillet ketam/isi ketam (byk jual kt psr raye)
  • 1 biji bawang besar
  • tepung gandum
  • air
  • garam
  • gula
  • telor 1 biji
  • cili padi
  • marjerin
gaulkan tepung gandum dgn telur dan marjerin sehingga sebati...then masukkan fillet ketam yg dihiris bersama bawang besar yg telah di cincang...then, masukkan air,garam,gula secukup rase dan adunan sebati. jangan terlalu keras n terlalu lembik k...last masukkan cili padi. biar seketika, dlm 15 minit...pastu baru lah goreng...


Popia Kentang

  • 3 biji kentang
  • kulit popia
  • 1 biji bawang besar
  • rempah kari daging
  • isi ikan sardin
  • garam,gula dan perasa
  • sos cili
  • 2 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  1. hiris ubi kentang secara dadu, rebus sehingga separuh empuk, tos dan ketepikan
  2. tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau, then masukkan rempah kari bersama air, tumis sehingga naik minyak
  3. masukkan pula ubi kentang,  bawang besar yg dicincang dadu.
  4. masukkan isi sardin yg telah dilenyek...nak sedap lagi,masukkan sedikit sos ikan sardin tuh.
  5. sebatikan pula dengan 1 sudu sos cili.
  6. lastly,masukkan garam,gula,perasa dan biarkan kentang masak dgn sebati...
  7. bila inti dh kering sedikit,sejukkan sebelum digulung nge kulit popia.

SELAMAT MENCUBA SEMUA


No comments: