Pages

Thursday, September 20, 2012

Soto Ayam dengan Bergedil Kentang



walaupun saya orang Ganu kiter...senyum sokmo...tapiii...
saya suka menu dari Johor
terutama nye soto ayam ni
tambah lah dengan bergedil kentang
wahhh...
mabelesss


bahan-bahan:
  • setengah ekor ayam (rebus)
  • sup bunjut Adabi
  • rempah kasar  (untuk menumis)
  • *3 ulas bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia
  • garam,gula dan perasa
  • Nasi impit segera Adabi (rebus)
  • suhun (digoreng)

Sos kicap:
  • 20 biji cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap manis

Cara memasak:

Untuk Ayam: Rebus ayam yang telah dibersihkan, setelah  masak,tos kan ayam tersebut dan goreng sehingga kedikit kekuningan. setengah ayam sejuk, carik2 kan isi ayam tersebut.ketepikan.

Nasi Impit: rebus nasi impit segera sehingga  masak. ketepikan
Kuah Sup: kisar atau tumbuk bahan yang bertanda *, dan tumis bahan tersebut dengan rempah kasar. setelah naik bau dan garing, masukkan air rebusan ayam tadi/air putih. masukkan pula sup bunjut. masak sehingga mendidih. boleh masukkan tulang-tulang ayam. perisakan dengan garam,gula dan perasa secukupnya.

Sos Kicap: kisar semua bahan tersebut.

Lastly,tuangkan kuah sup ke atas nasi impit, bolehlah hiaskan soto dengan suhun goreng,ayam yg dicarik-carik, taugeh, daun bawang/daun sup dan bergedil kentang.




No comments: