Bahan-bahan (2-3 org makan)
- 1 1/2 cawan beras
 - 1 inci halia di ketuk
 - 1 kiub pati ayam
 - 1/4 ekor ayam
 - garam
 - 1 liter air
 - daun sup/daun bawang
 - bilis goreng
 
Cara Memasak
- Rebus ayam hingga empuk. asingkan isi ayam.toskan air rebusan ayam dan simpan air rebusan tadi
 - basuh beras dan masukkan air rebusan ayam tadi. masak beras hingga kembang dan masukkan air biasa sedikit demi sedikit.
 - sebelum bubur tersebut masak, masukkan halia,pati ayam dan garam secukup rasa
 - Setelah bubur masak, hiaskan bubur dengan isi ayam tadi yang dicarik-carik bersama daun bawang dan daun sup serta ikan bilis goreng.
 
*boleh juga tambah telur masin, lada jeruk dan sbg nye ikut citarasa masing-masing.

No comments:
Post a Comment