Pages

Monday, January 3, 2011

ROTI GORENG SAMBAL IKAN

Semalam ayu sempat tolong mak wat sambal ikan neh, sbb leh mkn tuk breakfast kan...tp banyak tol sambal yg lebih...tp boleh simpan lam peti ais tuk wat bnda len lak...roti neh mendapat sambutan sbb biasanyer mak wt jual pagi2 kt kedai runcit nyer, juz 4 biji RM1 jer...



Bahan-bahan: 

 Bahan tuk sambal
1. Ikan (di rebus dan terpulang bpe ekor)
2. bawang merah dan halia (dikisar)
3. gula dan garam secukup rasa
4. halba (sedikit jer)
5. santan

Bahan tuk roti
1. tepung gandum
2. air secukupnya
3. serbuk mauripan
4. gula secukupnya
5. 1 biji telur 
6. 2 sudu besar marjerin
7. minyak tuk menggoreng

Cara memasak:

1. tuk wat sambal - ikan yang telah di rebus td, di buang tulang dan di kisar bersama santan. Masukkan lam kuali dengan api yg perlahan. (tanpa minyak k)
2. Masukkan pula bawang dan halia yg telah di kisar td. kacau sebati dan masukkan sedikit halba. 
3. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sambal kering sambil kacau dengan perlahan.
4. tuk roti lak -  kacau tepung gandum bersama telur dan marjerin. Masukkan sedikit air dan serbuk mauripan dan uli adunan sehingga ia menjadi doh. (jgn terlalu lembik k)
5. doh yang sdh di uli td, di bentukkan menjadi bulat (agak2 jer), dan di asingkan di atas talam/dulang, jarakkan setiap doh tersebut kerana ia akn naik/kembang. Biarkan ia dalam 1-2 jam (atau semalaman). 
6. Selepas itu, anda blh lihat doh tersebut akn nek, dan boleh lah di masukkan sambal di setiap doh td dan bentukkan ia seperti rajah di atas.
7. Boleh lah di goreng sehingga kekuningan dgn api yang perlahan k.

 

No comments: