Pages

Thursday, January 20, 2011

LAKSAM

Bahan-bahan:

*( 2-3 orang )

  1. 3 cawan tepung beras
  2. 1/2 cawan tepung gandum
  3. 4 cawan air suam 
bahan kuah:
  1. Ikan (direbus,dibuang tulang)
  2. 1 inci halia
  3. 2 biji bawang putih
  4. 4 biji bawang merah
  5. Sedikit lada hitam
  6. Santan
  7. 1 atau 2 keping asam keping
  8. Sedikit garam
  9. Sedikit gula
  10. sedikit perasa 
Bahan ulam:
  1. timun,kacang panjang,taugeh,kobis (dipotong halus) 
Bahan tambahan:
  1. cili mesin/sambal belacan
  2. belacan
  3. garam
  4. limau

Cara-cara

  1. Cara buat laksam: Gaulkan tepung beras, tepung gandum dan air suam. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat. Ambil sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
  2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung, supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk dan kukus sampai masak. Ulang sampai adunan habis.
  3. Untuk kuah: tumbuk isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama santan, asam keping, garam, gula dan perasa. Masak sehingga agak pekat.
  4. Bahan tambahan: semasa menghidang masukkan ulaman, cili mesin dengan belacan,sedikit garam dan perahkan limau mengikut citarasa sendiri.

No comments: