Pages

Friday, May 9, 2014

LAKSA PENANG

Salam jumaat...
sejak dua menjak neh rindu pula masakan dr ibu kat kampung...tapi jauh sangat nak balik...nak suruh datang sini pun,ibu baru je balik dari kampung sebab temankan anak dia kat sini.hehehe...akhirnya terpaksa lah masak sendiri tuk hilangkan hajat dan mengidam ni...misi kali ini membuat laksa penang ala2 ayu.hehe...jom sy mau kongsi resepi seterusnya...





Bahan-bahan (1-2 hidangan): 

  • laksa beras 1 paket
  • 3 ekor ikan selayang
  • 1 genggam daun kesom
  • 2 batang bunga kantan (dibelah 2)
  • 3-4 keping asam gelugor
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • sedikit belacan
  • garam
  • perasa
  • air

Bahan hiasan/tambahan:

  • Telur (rebus)
  • Timun (dihiris halus)
  • Daun salad (dihiris halus)
  • Cili Padi/cili besar (dihiris)
*boleh guna Laksa basah atau kering, kalau laksa kering korang perlu rendam dulu dan rebus sehingga lembut. laksa basah sy just rendam kejap dlm air panas.

 

Cara memasak Kuah: 
  1. rebuskan ikan yang telah di bersihkan. setelah masak ketepikan ikan yang telah masak tadi,asingkan isi ikan dan tumbuk isi tersebut. jangan lupa simpan air rebusan ikan tadi ye.
  2. kisar bawang merah,bawang besar.masukkan bahan kisar ke dalam periuk bersama cili kisar dan air rebusan.
  3. tambah lagi air biasa ke dalam periuk.sukatan kuah terpulang atas citarasa sama ada nak pekat atau cair tapi kuah laksa sedap pekat, sebab akan rase isi ikan...mabelesss...hehe
  4. masukkan kesemua bahan seperti belacan,daun kesom, bunga kantan, asam gelugor garam dan perasa.
  5. masak kuah tersebut sehingga sebati dan mendidih. pastikan kuah dirasa sesedap citarasa sendiri. setelah masak boleh matikan api.
  6. akhir sekali hidangkan bersama laksa dan bahan-bahan hiasan yang ada kat atas tu. kalau ada nenas lagi sedap.

 





No comments: