Tengok kat dapur der kurma yang puasa taun lepas...masih elok lagi dan daripada membazir, baik wat cekodok...biasa mak ayu selalu wat cekodok kurma ni masa time bulan puasa jer...cuba lah, kalian biasa makan kurma macam tuh jer kan, hah cuba wat cekodok yang menggunakan kurma lak...alah sama macam pisang jugak...tp rasa nyer berbeza...
Bahan-bahan:
- 3 cawan tepung gandum
- 10 biji buah kurma (buang biji dan potong ikut citarasa/dilenyek)
- sedikit air (terpulang atas adunan)
- 1 biji telur
- 1- 2 sudu besar gula
- minyak untuk menggoreng
- 1 sudu besar marjerin
Cara membuat:
- masukkan tepung gandum bersama buah kurma yang telah di buang biji dan dah di potong kecil2...anda juga boleh lenyekkan kurma tersebut.
- kacau bersama sebiji telur, marjerin dan gula
- kemudian masukkan air mengikut adunan, sama seperti nak buat cucur k...hehe
- then biarkan seketika dan bolehlah di goreng...
No comments:
Post a Comment