Bahan untuk pulut:
- 3 cawan pulut
- 1 ½ cawan santan
- garam
Bahan untuk sambal:
- Ikan (di rebus dan terpulang bpe ekor)
- bawang merah dan halia (dikisar)
- gula dan garam secukup rasa
- halba (sedikit jer)
- santan
Cara membuat:
- Pulut dibersihkan dan rendam selama 4 jam.
- Kukus pulut hingga masak. Setelah masak angkat dan sejukkan.
- Kemudian gaul pulut dengan santan yang bercampur garam dan ketepikan (gunakan air masak untuk memerah santan).
- Untuk buat sambal - ikan yang telah di rebus td, di buang tulang dan di kisar bersama santan. Masukkan lam kuali dengan api yg perlahan. (tanpa minyak)
- Masukkan pula bawang dan halia yg telah di kisar td. kacau sebati dan masukkan sedikit halba.
- Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sambal kering sambil kacau dengan perlahan.
- Last...bolehlah dihidangkan bersama pulut.
No comments:
Post a Comment