Pages

Sunday, February 13, 2011

PULUT INTI SAMBAL IKAN






Bahan untuk pulut: 
  • 3 cawan pulut 
  • 1 ½ cawan santan
  • garam 

 Bahan untuk sambal:
  • Ikan (di rebus dan terpulang bpe ekor)
  • bawang merah dan halia (dikisar)
  • gula dan garam secukup rasa
  • halba (sedikit jer)
  • santan

Cara membuat:
  1. Pulut dibersihkan dan rendam selama 4 jam. 
  2. Kukus pulut hingga masak. Setelah masak angkat dan sejukkan. 
  3. Kemudian gaul pulut dengan santan yang bercampur garam dan ketepikan (gunakan air masak untuk memerah santan).
  4. Untuk buat sambal - ikan yang telah di rebus td, di buang tulang dan di kisar bersama santan. Masukkan lam kuali dengan api yg perlahan. (tanpa minyak)
  5. Masukkan pula bawang dan halia yg telah di kisar td. kacau sebati dan masukkan sedikit halba. 
  6. Kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa. Biarkan sambal kering sambil kacau dengan perlahan.
  7. Last...bolehlah dihidangkan bersama pulut. 

No comments: