Pages

Thursday, February 24, 2011

TELUR ITIK MASAK LEMAK KUNING

Bahan-bahan:

  • 5 ulas bawang merah, 1cm kunyit hidup/ serbuk kunyit dan 1 biji cili. (di kisar)
  • 5 biji telur itik
  • 450ml santan pekat
  • 1-2 keping asam keping
  • Garam, gula secukup rasa dan perasa

 Cara memasak:
  1. Masukkan santan, asam keping, bahan kisar, garam, gula dan perasa dalam periuk 
  2. Masak di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak  
  3. Bila santan hampir mengelegak pecahkan telur sebiji-sebiji sambil dikacau perlahan
  4. Jangan masak terlalu lama sebab nanti telur akan jadi keras dan tak berapa sedap
  5. Sedia dihidangkan

telur ayam pun boleh digunakan tapi tak berapa sedap seperti telur itik...
telur itik tidak mudah pecah dan cantik tapi telur ayam sebaliknya...

No comments: