Pages

Thursday, February 10, 2011

MASAK SINGGAN IKAN TONGKOL


Bahan-bahan:

  1. 1/2 ekor ikan tongkol (saiz kecik)
  2. 3 biji lada kecik
  3. 2-3 keping asam keping 
  4. lengkuas 2 hirisan
  5. halia 2 hirisan
  6. kunyit hidup/ kunyit serbuk sedikit (untuk bg color kuah tuh jer)
  7. garam kasar
  8. perasa
  9. gula
  10. 2 ulas bawang putih
  11. air secukupnya

Cara memasak:

  1. masukkan ikan tongkol yang telah di bersihkan ke dalam periuk beserta air di atas dapur
  2. masukkan bawang putih tanpa di mayang atau diketuk, lengkuas, halia,asam keping, dan lada.
  3. biarkan seketika dan masukkan pula garam kasar, perasa dan gula secukupnya...
  4. biarkan seketika sehingga ikan masak dan bolehlah dihidangkan.
masakan ini seolah-olah merebus...cuma kita masukkan bahan-bahan tertentu...rasanya masam-masam dan pedas...

No comments: