lama tol tak makan mi kari,al maklum lah bila yang bersantan ni kurang ckit nak mkn tp...tiba-tiba je rasa nak try masak mi kari...ni lah percubaan pertama...alhamdulillah menjadi...hehe...
Bahan kuah:
- 3 ulas bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 5 tangkai cili kering*
- 3 sudu rempah kari
- isi ayam di potong
- bebola ikan
- 1 mangkuk santan cair
- garam dan gula secukup rasa
Bahan lain:
- 1 biji telur rebus
- sawi
- mi kuning
- tauhu kering
Cara membuatnya:
- tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
- masukkan pula rempah kari dan tumis seketika
- masukkan isi ayam,biar seketika
- masukkan santan cair dan sedikit air,biar mendidih,masukkan bebola ikan,garam,gula secukup rasa
- angkat dan boleh lah dihidangkan bersama mi kuning dan sawi yang telah dicelur
No comments:
Post a Comment