Pages

Sunday, April 7, 2013

Mi Kari

lama tol tak makan mi kari,al maklum lah bila yang bersantan ni kurang ckit nak mkn tp...tiba-tiba je rasa nak try masak mi kari...ni lah percubaan pertama...alhamdulillah menjadi...hehe...


Bahan kuah:

  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 5 tangkai cili kering*
  • 3 sudu rempah kari
  • isi ayam di potong
  • bebola ikan
  • 1 mangkuk santan cair
  • garam dan gula secukup rasa
     (bahan yang bertanda * dikisar)

Bahan lain:
  • 1 biji telur rebus
  • sawi
  • mi kuning
  • tauhu kering

Cara membuatnya:
  1. tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau
  2. masukkan pula rempah kari dan tumis seketika
  3. masukkan isi ayam,biar seketika
  4. masukkan santan cair dan sedikit air,biar mendidih,masukkan bebola ikan,garam,gula secukup rasa
  5. angkat dan boleh lah dihidangkan bersama mi kuning dan sawi yang telah dicelur


No comments: