Bahan-bahan:
- ½ ekor ayam - dipotong kecil
- 4 ulas bwg merah - ditumbuk
- 2 ulas bwg putih - ditumbuk
- 1 labu bwg besar - dimayang
- 2 btg serai - dititik
- 5 biji cili padi - ditumbuk
- 3 helai daun limau purut
- bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
- sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
- bahan2 perasa & sedikit air
Cara-cara
- Panaskan kuali. gorengkan ayam agak2 sampai masak, jgn terlalu garing. Angkat ayam tersebut.
- Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
- Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan ayam tadi beserta serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
- Bila dah mendidih, masukkan bwg besar.
No comments:
Post a Comment