Pages

Tuesday, June 28, 2011

PAPRIK AYAM

Bahan-bahan:
  • ½ ekor ayam - dipotong kecil
  • 4 ulas bwg merah - ditumbuk
  • 2 ulas bwg putih - ditumbuk
  • 1 labu bwg besar - dimayang
  • 2 btg serai - dititik
  • 5 biji cili padi - ditumbuk 
  • 3 helai daun limau purut
  • bunga kobis, kacang buncis/panjang, karot dan jagung muda
  • sedikit sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis
  • bahan2 perasa & sedikit air

Cara-cara

  1. Panaskan kuali. gorengkan ayam agak2 sampai masak, jgn terlalu garing. Angkat ayam tersebut.
  2. Masukkan bawang merah, bwg putih dan cili yg ditumbuk, kacau sekejap.
  3. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan ayam tadi beserta serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.
  4. Bila dah mendidih, masukkan bwg besar.

No comments: