Pages

Wednesday, July 6, 2011

Popia Murtabak Inti Ikan

 Bahan-bahan: 
  1. taugeh
  2. beberapa ekor ikan (direbus dan diambil isi nye)
  3. kulit popia
  4. santan
  5. bawang merah
  6. telur
  7. garam, gula dan perasa

Cara memasak:
  1. isi ikan di gaul dengan taugeh, bwang yg telah di mayang, masukkan sedikit santan, gula,garam dan perasa secukupnya.
  2. sukatan adunan ini mengikut citarasa tersendiri
  3. setelah adunan sebati, masukkan inti ini ke dalam kulit popia... terpulang atas anda untuk mengulung popia tersebut mengikut citarasa anda...boleh juga buat ala2 murtabak...
  4. untuk kemaskan kulit popia dari terbuka, sapukan telur.
  5. selepas itu, goreng di dalam minyak yg sedikit...lebih elok menggunkan kuali roti canai/yg rata.
boleh dihidangkan bersama sos cili...
inginkan pedas,masukkan sedikit cili padi...


No comments: