Hari tuh cuti sekolah sempat jugak tolong2 kak ipar masak asam pedas ikan merah neh...hehehe...
Bahan-bahan:
- Ikan merah
- 10 batang cili kering (di rebus n di tos)
- 1 inci kunyit
- 1 inci halia
- 5 biji bawang merah
- 3 biji bawang putih
- daun kesum
- air asam jawa
- garam,gula dan perasa
- minyak
- air
Cara memasak:
- Cili kering di bersihkan dan di rebus sehingga lembut. toskan dan kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia, dan kunyit.
- masukkan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar tersebut sehingga pecah minyak.
- masukkan pula air asam jawa, daun kesum, garam,gula dan perasa secukupnya..
- kemudian baru masukkan ikan, masukkan sedikit air tuk dapatkan kuahnya.
- biarkan ia mendidih dan ikan masak.
p/s:
- boleh jugak masukkan bunga kantan dan kacang bendi
- serai juga boleh di masukkan. juz ketuk jer.
- tuk kurangkan hanyir ikan, rendam ikan yg telah di potong dan di cuci ke dalam air asam jawa.
- asam pedas lagi pekat, lagi sedap...hehe
No comments:
Post a Comment