Pages

Monday, March 21, 2011

IKAN MASAK ASAM PEDAS

Hari tuh cuti sekolah sempat jugak tolong2 kak ipar masak asam pedas ikan merah neh...hehehe...

Bahan-bahan:
  1. Ikan merah
  2. 10 batang cili kering (di rebus n di tos)
  3. 1 inci kunyit
  4. 1 inci halia
  5. 5 biji bawang merah
  6. 3 biji bawang putih
  7. daun kesum
  8. air asam jawa
  9. garam,gula dan perasa
  10. minyak
  11. air

Cara memasak:
  1. Cili kering di bersihkan dan di rebus sehingga lembut. toskan dan kisar bersama bawang merah, bawang putih, halia, dan kunyit.
  2. masukkan minyak di dalam periuk, tumis bahan kisar tersebut sehingga pecah minyak.
  3. masukkan pula air asam jawa, daun kesum, garam,gula dan perasa secukupnya..
  4. kemudian baru masukkan ikan, masukkan sedikit air tuk dapatkan kuahnya.
  5. biarkan ia mendidih dan ikan masak.

p/s: 
  • boleh jugak masukkan bunga kantan dan kacang bendi
  • serai juga boleh di masukkan. juz ketuk jer.
  • tuk kurangkan hanyir ikan, rendam ikan yg telah di potong dan di cuci ke dalam air asam jawa.
  • asam pedas lagi pekat, lagi sedap...hehe

No comments: