Bahan-bahan:
- 10 ekor sotong sederhana saiznye
- 3 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 inci halia (dikisar)
- 2 batang serai (diketuk)
- setengah sudu kecik serbuk kunyit
- garam,gula dan perasa
- sedikit air asam jawa
- lada merah dan bawang besar (dihiris)
- 1 gelas air
Cara memasak:
- panaskan minyak di dalam kuali. masukkan bahan yg dikisar bersama ke dalam kuali. kacau sehingga naik bau.
- kemudian masukkan air bersama sotong yang telah dibersihkan.
- masukkan serbuk kunyit, garam, gula, perasa dan air asam jawa. biarkan ia mendidih seketika
- masukkan pula serai yg telah diketuk.
- kemudian masukkan lada dan bawang besar yg dihiris halus.
- kacau seketika sehingga kuah pekat dan kering sedikit.
- sedia di angkat
No comments:
Post a Comment