Pages

Friday, September 30, 2011

KUIH GULUNG/KETAYAP

Bahan-bahan: 

untuk kulit:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan santan
  • 1 cubit garam
  • minyak masak
  • pewarna hijau  
 
utk inti:

  • 1/2 biji kelapa parut
  • gula melaka (manis terpulang ats anda)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. Untuk Inti Masukkan kelapa parut dan gula melaka tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula melaka. Inti akan menjadi warna keperangan. boleh juga gantikan gula  melaka dengan gula putih tetapi warna tidak keperangan.
  2. Untuk kulit: Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika guna santan segera, blend dengan daun pandan dan tapis. 
  3. Masukkan tepung ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati. masukkan telur dan kacau lagi. Tambahkan sedikit perwarna jika perlu.
  4.  Panaskan kuali leper, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. Cara gulung; , lipat bahagian tepi dan gulung. Ulangi sehingga adunan tadi habis. 

2 comments:

Anonymous said...

Ermm..sdpnye..yummy2

♥Eidayu Ramlan♥ said...

hehe...sedapppp