Pages

Friday, September 30, 2011

ROTI BUN/ ROTI BAKAR BERINTI


Bahan-bahan:

  • 200gm tepung roti
  • 10gm margerin
  • 5gm ibu roti (mauripan)
  • 125ml air (separuh air,separuh susu segar)
  • garam secubit
  • ¼ sudu teh gula 

Cara membuat:

  1. Ayak tepung roti terlebih dahulu.
  2. Ibu roti, gula dan sedikit air di bancuh dalam bekas, supaya ia cepat naik dan untuk memastikan ibu roti itu elok.
  3. Campurkan kesemua bahan dan uli hingga sebati.Di tutup dengan kain lembab, dan pastikan ia menjadi double size.Di uli balik dan di bentukkan mengikut saiz serta masukkan inti kesukaan anda.
  4. Bila sudah kembang atau naik sapukan telur. Di bakar dalam oven 170 - 180c, selama 20-25 minit.


 gambar kt atas tuh inti kelapa....yummy...

No comments: