Pages

Monday, February 18, 2013

Maggi Special pedas



wahhh...sedap nyer...hehe...terperasan sendiri kan...
ni lah makanan yang saya suke masak kalau time lapar...biasa waktu malam je lah...
tapi bukan sembarangan masak maggi taw...
mesti special punyer sebab nak bagi kenyang dan puas ati.hehe
 bukan masak maggi 2 minit tp sampai 10 minit
hehe
jom saya nak kongsi resepi cara saya masak maggi
 

bahan-bahan:
  • maggi 1 bungkus
  • 1 biji telur
  • 1 ulas bawang putih dan 1 ulas bawang merah
  • sedikit sayur kobis
  • bebola ikan/ nugget
  • minyak untuk menumis
  • 1 sudu sos cili
  • 5 tangkai cili padi 
  • air secukupnya

cara memasak:
tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga naik bau dan layu.
masukkan 2 gelas air dan serbuk kari maggi.biarkan mendidih.
then, masukkan bebola ikan/nugget dan sos cili.biarkan masak sekejap.
masukkan pula cili padi,sayur,dan telur. kacau dan biarkan telur hancur
last masukkan 1 paket maggi...
setelah masak boleh lah dihidangkan panas2...

pasti terangkat kalo yang suka pedas...


*saya lebih suka kuah sedikit dan pekat

 




No comments: