Bahan-bahan:
- 4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
- 4 biji bawang merah (dikisar)*
- 3 ulas bawang bwang putih (dikisar)*
- 1 inci halia (dikisar)*
- sedikit air asam jawa
- 1 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar cili kisar/cili boh
- 1 sudu besar kicap
- 2 gelas air untuk kuah
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 biji lada (dihiris)
- minyak untuk menumis
- garam,gula dan perasa
Cara memasak:
- sotong yang telah dibersihkan, di potong dua atau tiga (ikut saiz sotong yang anda pilih).
- panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ke dalam kuali, goreng sehingga naik bau, masukkan pula cili kisar, sos cili, sos tomato,kicap dan 2 gelas air. masak sehingga naik minyak
- masukkan pula sotong, air asam jawa, garam gula dan perasa secukup rasa. Masak seketika
- masukkan lada dan bawang besar. Masak sotong sehingga kuah sedikit pekat.
p/s: kalau anda suka kuah banyak, lebihkan air k...
No comments:
Post a Comment