Pages

Friday, April 22, 2011

SOTONG MASAK MERAH

Bahan-bahan:
  1. 4 ekor sotong (saiz sederhana besar)
  2. 4 biji bawang merah (dikisar)*
  3. 3 ulas bawang bwang putih (dikisar)*
  4. 1 inci halia (dikisar)*
  5. sedikit air asam jawa
  6. 1 sudu besar sos cili
  7. 1 sudu besar sos tomato
  8. 2 sudu besar cili kisar/cili boh
  9. 1 sudu besar kicap
  10. 2 gelas air untuk kuah
  11. 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  12. 1 biji lada (dihiris)
  13. minyak untuk menumis
  14. garam,gula dan perasa

Cara memasak:
  1. sotong yang telah dibersihkan, di potong dua atau tiga (ikut saiz sotong yang anda pilih).
  2. panaskan minyak dan masukkan bahan kisar ke dalam kuali, goreng sehingga naik bau, masukkan pula cili kisar, sos cili, sos tomato,kicap dan 2 gelas air. masak sehingga naik minyak
  3. masukkan pula sotong, air asam jawa, garam gula dan perasa secukup rasa. Masak seketika
  4. masukkan lada dan bawang besar. Masak sotong sehingga kuah sedikit pekat.

p/s: kalau anda suka kuah banyak, lebihkan air k...

No comments: