Resepi paling senang nak masak...dari kak ipar ayu sendiri...katenya, kalau malas sgt nak masak yang rumit2, masak jer neh...
Bahan-bahan:
1. 5 ketul ayam (potong kecil2 atau ikut citarasa sendiri)
2. 2 sudu besar sos tiram
3. sedikit gula dan garam
4. 4 biji bawang merah
5. 3 biji bawang putih
6. 2 hirisan halia
7. 2 biji ubi kentang
8. cili padi/lada hitam
9. 2 gelas air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, putih dan halia yang telah di hiris.
2. Selepas naik bau, masukkan air dan ubi kentang yang telah di potong dadu.
3. Biar seketika, masukkan pula sos tiram, sedikit gula, garam dan ayam yang telah di potong, seterusnya masukkan cili padi/lada hitam untuk sesiapa yang suka pedas.
4. Biarkan ayam masak, ubi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat.
5. Sedia di hidangkan
1. 5 ketul ayam (potong kecil2 atau ikut citarasa sendiri)
2. 2 sudu besar sos tiram
3. sedikit gula dan garam
4. 4 biji bawang merah
5. 3 biji bawang putih
6. 2 hirisan halia
7. 2 biji ubi kentang
8. cili padi/lada hitam
9. 2 gelas air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, putih dan halia yang telah di hiris.
2. Selepas naik bau, masukkan air dan ubi kentang yang telah di potong dadu.
3. Biar seketika, masukkan pula sos tiram, sedikit gula, garam dan ayam yang telah di potong, seterusnya masukkan cili padi/lada hitam untuk sesiapa yang suka pedas.
4. Biarkan ayam masak, ubi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat.
5. Sedia di hidangkan
p/s: anda juge boleh gantikan ubi dengan sayur yang sesuai atau cendawan. Selain tuh, boleh tambahkan bunga lawang, cengkih dan kayu manis semasa menumis.
No comments:
Post a Comment