Pages

Thursday, December 30, 2010

KARI /GULAI IKAN

Kalau korang semua nak taw, kari ikan neh biasanya mak ayu masak untuk nasi dagang atau nasi minyak...ermm...lebih sedap bila ada acar timun mentah bersama sambal belacan... 

Bahan-bahan:

Bahan kisar:
1. 5 ulas bawang merah
2. 3 ulas bawang putih
3. halia sebesar ibu jari
4. sedikit lengkuas
5. cili kering/cili boh

Bahan lain:
(ikut kesesuaian sukatan)
1. Ikan aya/tongkol yang telah dikukus
2. rempah kari ikan (ikut kesukaan sendiri)
3. gula melaka
4. santan
5. 2/3 keping asam gelugur
6. lada jarum (jangan tumbuk)
7. garam,gula dan perasa
8.1 sudu besar kerisik (tak letak pn tak pe)

Cara memasak:

1. kukus ikan. ( biarkan semalaman sbb lg lama lg sedap)
2. Di dalam periuk lain,masukkan minyak dan tumiskan bahan kisar di atas sehingga naik bau dan pecah minyak.
3. masukkan rempah kari ikan dan kacau bersama tumisan tersebut.
4. masukkan pula santan, gula melaka,kerisik dan masak hingga mendidih.
5. masukkan asam keping, garam, gula dan perasa...kacau
6. masukkan pula ikan, masak hingga pecah minyak, akhir sekali bubuh lada jarum. Masak sehingga kuah menjadi sedikit pekat..
7. sedia di hidangkan.


No comments: