Pages

Sunday, December 26, 2010

KARI/GULAI AYAM


Gulai ayam atau kari ayam ni sedap bila di makan bersama nasi putih atau nasi minyak.
mak ayu pesan kalau nak masak ayam neh sedap bila ayam digoreng terlebih dahulu.
tp kalau tak nak goreng pun tak ape, terpulang...

Bahan-bahan:

1 ekor ayam - (dipotong, gaul bersama kunyit dan sedikit garam dan goreng separuh masak)
4 sudu besar rempah kari ayam 
1 sudu besar kerisik
santan
sedikit air asam jawa
garam,gula dan perasa secukup rasa
ubi kentang
minyak untuk menumis

Bahan- bahan kisar: 

halia sebesar ibu jari
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
lengkuas sebesar ibu jari
2 sudu besar cili kering kisar/ cili boh

Bahan-bahan tumis:
 
1 ulas bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
2 kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang

Cara memasak:
  1. ayam yang telah digoreng diketepikan. (kalau tak nak goreng pun tak pe)
  2. panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan tumis sehingga wangi
  3. kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan rempah kari. tumis sehingga naik minyak
  4. setelah itu masukkan pula ayam, air asam jawa, garam, gula dan perasa secukup rasa
  5. biarkan ayam reneh separuh masak, kemudian barulah dimasukkan santan dan kerisik. serta ubi kentang. Gaul rata
  6. didihkan perlahan2 sehingga ayam dan ubi empuk dan kuah pecah minyak
  7. bolehlah dihidangkan.

No comments: