Pages

Friday, December 31, 2010

KARIPAP KENTANG+AYAM

Ayu sebenarnya tak mahir sangat nak kelim karipap guna tangan sendiri, biasanya guna bekas karipap jer...hehehe. Mak ayu lak die tak suka guna bekas karipap sbb katenya karipap mudah terbuka bila di goreng...huhuhu...


Bahan-bahan:

1. 500 gm tepung gandum
2. 200 gm daging ayam (dicincang)
3. 3 biji ubi kentang (dipotong dadu)
4. 2 biji bawang merah (dipotong dadu)
5. 2 biji bawang putih (diketuk)
6. Marjerin
7. 1 paket rempah kari
8. minyak masak
9. air, gula dan garam secukupnya

Cara memasak:
1. Bancuh tepung gandum bersama air dan marjerin sedikit demi sedikit. Uli sehingga doh sebati dan ketepikan.
2. Untuk membuat inti, tumiskan bawang putih hingga wangi.
3. Masukkan rempah kari dan tambah sedikit air dan biarkan hingga pecah minyak.
4. Masukkan daging ayam,gula dan garam secukup rasa. Biarkan.
5. Goreng sebati dan masukkan bawang merah dan kentang.
6. Setelah kentang menjadi lembut angkat dan biarkan sejuk.
7. Ambil sedikit doh dan lenyek agar menjadi bulat dan leper.
8. Bubuh inti karipap sebanyak satu sudu makan. Tutup isinya dan kelim tepi doh (boleh guna bekas karipap yang sedia ada).
9. Panaskan minyak dan goreng karipap sehingga keemasan.

p/s: Inti karipap sebenarnya banyak mcm inti daging, sardin dan sambal ikan...tp kalau nak wat inti sardin jangan lak letak rempah kari k...juz masak jer sardin tuh tanpa kuah k..

No comments: