Pages

Friday, December 31, 2010

KUIH CEK MEK TERENGGANU

Kalau mak ayu beli ubi keledek, ayu pantang... terus nak buat kuih neh...kdg2 tak cukup...hehehe...

Bahan-bahan:
1. ubi keledek
2. tepung gandum
3. gula
4. garam
5. minyak

Cara memasak:
1. kupas ubi, potong dan rebus sehingga empuk (jgn terlalu empuk nnt susah nk bentukkan coz lembik sgt)
2. lepas empuk, toskan dan lenyek ubi td atau tumbuk
3. masukkan tepung gandum ke dlm ubi yg di lenyek td
4. masukkan sdikit garam, gaul rata sehingga adunan sebati
5. bentukkan adunan, masukkan gula di tgh kuih td selepas anda bentukkan, lepas tuh baru bentukkan menjdi bujur.
6. goreng kuih td sehingga masak atau kekuningan.
7. sedia di hidangkan panas2

+gula di dalam nya akan cair, so makna nya kuih tuh masak+
+semasa membentuk kuih neh, gunakan tepung gandum di tapak tgn supaya ia tidak melekat+

p/s: kuih neh sedap sekiranya mkn smasa msih panas.

No comments: