Pages

Thursday, December 30, 2010

NASI DAGANG

Nasi dagang ini sememangnya rumit untuk membuatnyer, tapi bila dh biasa ia menjadi senang. So, kalau pertama tak berapa nak menjadi, try lagi...jgn putus asa k...hehehe...itu pesanan dari mak ayu sendiri.


Bahan-bahan: 

1. 1 kg beras biasa
2. 1 cawan@cetong beras pulut
3. santan dari 1 biji kelapa (diasingkan santan pekat dan cair)
4. bawang merah (terpulang berapa ulas-dimayang halus)
5. sedikit halia (dimayang halus)
6. sedikit halba (direndam hingga kembang)
7. garam
8. gula

Cara memasak:

 
1. campurkan beras biasa dan beras pulut ,gaul sebati dan rendam 7-8 jam atau semalaman. 

2. kukus dlm kukusan sehingga beras masak (tak payah letak apa2 cuma campuran beras tu je k)
3. bila sudah masak letakkan santan cair dlm nasi tadi, gaul sebati dan kukus semula sehingga masak. 
4. Dalam bekas lain, masukkan santan pekat,garam,gula, kacau sebati. Bila nasi sudah betul2 masak angkat,curahkan santan pekat tadi biar serata ke atas nasi,masukkan bawang hiris,halia dan halba sekali, dan gaul biar semuanya sebati dan rata 
5. bolehlah dihidangkan bersama kari ikan tongkol dan acar timun mentah.

Penting: Santan cair juga boleh digantikan dengan air.Pastikan juga gunakan air masak untuk memerah santan pekat.

p/s: boleh juga gunakan beras nasi dagang. mesti ada jual di kedai2 tertentu, kat terengganu neh biasalah memang ada kan... beras neh colornya der coklat2 merah ckit, tu lah beras nasi dagang tp kena jugak campurkan dengan beras pulut jgk k...

No comments: