Pages

Friday, December 31, 2010

LEMPENG PISANG

 Pisang is my favorite fruit...ermm...tak taw nape...tapi memang suka lah kalau apa-apa saja hidangan yang menggunakan pisang...sama jgk cam menu ini.



Bahan-bahan:

1. Tepung gandum
2. pisang
3. 1 biji telur
4. 1 sudu teh serbuk penaik
5. sedikit susu pekat
6. garam, gula dan marjerin secukupnya.

Cara memasak:

1. Pisang dilenyek kemudian masukkan tepung dan serbuk penaik. Gaul hingga sebati.
2. Masukkan telur, susu dan gula secukupnya. Gaul rata.
3. Panaskan kuali yang disapu dengan marjerin di atas api yang sederhana.
4. Masukkan adunan sesenduk besar dan ratakan. Setelah sebelah masak, balikkan sebelah lagi.
5. Angkat dan boleh dihidangkan.

p/s: bahan boleh dianggarkan sendiri terpulang sebanyak mana lempeng anda nak buat.

No comments: