Pages

Friday, December 31, 2010

CHAR KUE TEOW

Terkenangkan char kue teow kt bawah Flat yg ayu sewa time study dulu... Favorite tuhh...walaupun sampai sekarang ayu tak taw per resepi istimewa kt kedai tuh, tp it is the best bg ayu...

Bahan-bahan:

1. Kue teow
2. 3 ekor udang
3. Sedikit kerang
4. 1 sudu cili boh/cili kering yg dikisar
5. Daun kucai dan taugeh
6. Telur
7. Kicap pekat
8. Kicap cair
9. Air rebusan udang/ air biasa
10. Cili padi
Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis udang seketika.
2. Masukkan cili boh/cili kering yang dikisar dan kacau rata.
3. Masukkan kue teow, daun kucai, kerang, taugeh dan cili padi.
4. Pecahkan telur dan kacau sebati.
5. Akhir sekali masukkan air rebusan udang yang telah dicampur dengan kicap cair dan pekat dalam kuali. 
6. Kacau seketika dan terus angkat...

No comments: