Pages

Wednesday, December 29, 2010

NASI MINYAK


Resepi Nasi Minyak ni sebenarnya dari mak ayu sendiri...mungkin sama dengan resepi yang lain tp yang bezanya air tangan yang masak tuh sebenarnya yang membezakannya...kalau kat Terengganu, senang nak dapat, pagi, tghari, ptg n malam pn der org jual taw...bukan time kenduri kendara jer ader...setiap masa ader...
resepi neh tuk 4 hingga 6 org...


Bahan-bahan:


1. Beras 4 pot/3 cawan
2. Minyak sapi 1 sudu besar
3. Minyak Masak
4. Bawang merah 4 biji
5. Bawang putih 2-3 ulas
6. Halia sebesar ubi jari
7. Rempah ratus (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang)
8. Air (ikut kesesuaian beras)
9. Susu cair 1/2 cawan
10. Sos tomato 1 sudu besar
11. garam & gula secukup rasa
12. daun pandan 2 helai
13. Pewarna ikut citarasa (kalau xnak abaikan)

Cara memasak


1. Beras dibasuh bersih dan ditoskan. Ketepikan dan biarkan di dalam rice cooker or periuk biasa.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak masak (boleh gantikan kedua2 nyer dengan marjerin jer) tumiskan bahan no. 4 hingga no. 7 sampai wangi di dalam kuali or periuk yang berasingan (blh juga guna periuk yg same tuk masak nasi). Bila bwg dah kekuningan dan wangi, masukkan dlm periuk nasi tadi bersama minyak tumisan tuh sekali. Gaul perlahan dan baru masukkan air. Campurkan susu cair (susu pekat pn blh), sos tomato, garam halus (anggaran 1 sudu besar dan gula secukup rasa). Selepas itu, masukkan daun pandan.
3. Masak nasi tersebut dlm 20 minit atau sehingga nasi tersebut masak. 
p/s: warna kekuningan pada nasi akan terhasil dari tumisan dan marjerin tersebut... sekiranya inginkan warna yang lebih menarik, boleh titiskan pewarna semasa nasi dh nak masak, gaulkan dan masak 5 minit lagi.

No comments: