Sape2 suka pedas semestinya memilih sambal kan...hehehe...ayu sendiri pn memang suka masakan yang pedas2...kt bwh neh ayu kongsi resepi Udang Masak Sambal
Bahan-bahan:
1. udang (gaul bersama kunyit dan garam)
2. minyak
3. 3 sudu besar sos cili
4. 1 sudu besar cili boh/cili kering
5. gula, garam dan perasa
Bahan kisar:
1. 4 ulas bawang merah
2. 2 ulas bawang putih
3. 3 hirisan halia
Bahan hirisan(mayang):
1. 1 biji bawang merah
2. 1 ulas bawang putih
3. sedikit cili kering
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng udang separuh masak (kalau tak nak goreng jgn gaul udang nge garam k)
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau. Kemudian masukkan sos cili dan cili boh.
3. Kacau bahan tadi hingga pecah minyak
4. Masukkan bahan yang dihiris dan kacau rata sampai mendidih.
5. Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan kacau lagi.
6. Akhir sekali, masukkan udang dan gaul sebati sehingga udang masak. Angkat dan boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment