Pages

Friday, December 31, 2010

DAGING MASAK LADA HITAM

Bahan-bahan:

1. 250 gram daging
2. 1 biji bawang besar
3. 1 ulas bawang putih
4. 1 inci halia (dipotong halus)
5. 1 batang serai
6. 3 sudu kecil serbuk lada hitam
7. 2 suu kicap manis
8. 3 sudu sos tiram
9. minyak masak
10. sedikit lada hitam yang ditumbuk
11. garam, gula dan perasa
12. sedikit air/ air rebusan daging dan asam jawa

Cara memasak:

1. Daging dibasuh dan direbus (tak nak rebus pun tak per)
2. Panaskan minyak dan tumis hirisin bawang besar, putih dan serai. Masukkan pula serbuk lada hitam. Kacau seketika.
3. Masukkan daging yang telah dipotong nipis dan kacau sebati. masukkan sedikit air/air rebusan daging.
4. Tambahkan kicap, lada hitam yang telah ditumbuk dan sos tiram. Tambahkan garam,gula dan perasa mengikut citarasa. Kacau rata dan biarkan seketika.
5. Setelah kuahnya hampir pekat, bolehlah dihidangkan.

p/s: kalau tak nak gunakan serbuk lada hitam, boleh juga digantikan dengan sos lada hitam

No comments: